Ontmoet de chefs Verhalen achter de gerechten Recepten van de chefs

Hoe sushi in Nederland belandde

De geschiedenis van sushi gaat vele eeuwen terug. Maar de ontwikkeling van sushi zoals we die vandaag de dag kennen – rijst bereid met azijn, suiker en zout, in combinatie met zeevoedsel en/of groentes – wordt echter toegekend aan Hanaya Yohei. Hij was een Japanse chef die zijn eerste sushi restaurant in 1810 startte in Edo, het huidige Tokio.

Van exclusief tot all you can eat

Sushi is de afgelopen jaren erg populair geworden in Nederland. Zo waren er in 2016 nog 349 restaurants, in 2021 waren dit er 914. Dit komt onder andere doordat restaurants zich zijn gaan focussen op het introduceren van gerechten met een westers tintje, zoals de California roll. Populair is het combineren van traditionele ingrediënten met mango, komkommer en avocado, wat niet in Japan bestaat. 

Waarschijnlijk deed sushi rond de jaren ‘80 zijn intreden in Nederland, om tegemoet te komen aan de wensen van Japanse migranten hier. In de jaren ’90 kwam sushi op het menu te staan in luxe restaurants in de grote steden. Sindsdien is sushi langzaam uitgegroeid tot het populaire gerecht dat het vandaag de dag is. 

In 2022 waren er zo’n 10.000 Nederlanders met een Japanse achtergrond. Japanse migranten kwamen en komen vooral als kenniswerkers naar Nederland in de afgelopen decennia. In de jaren ‘80 en ‘90 streken veel Japanners neer in Amstelveen om te werken voor Japanse bedrijven in en rond Amsterdam.

Sushi bar Amsterdam Fotograaf: Eric Dix, 2013 via Stadsarchief Amsterdam