De geschiedenis van sushi gaat vele eeuwen terug. Maar de ontwikkeling van sushi zoals we die vandaag de dag kennen – rijst bereid met azijn, suiker en zout, in combinatie met zeevoedsel en/of groentes – wordt echter toegekend aan Hanaya Yohei. Hij was een Japanse chef die zijn eerste sushi restaurant in 1810 startte in Edo, het huidige Tokio.
Van exclusief tot all you can eat
Sushi is de afgelopen jaren erg populair geworden in Nederland. Zo waren er in 2016 nog 349 restaurants, in 2021 waren dit er 914. Dit komt onder andere doordat restaurants zich zijn gaan focussen op het introduceren van gerechten met een westers tintje, zoals de California roll. Populair is het combineren van traditionele ingrediënten met mango, komkommer en avocado, wat niet in Japan bestaat.
Waarschijnlijk deed sushi rond de jaren ‘80 zijn intreden in Nederland, om tegemoet te komen aan de wensen van Japanse migranten hier. In de jaren ’90 kwam sushi op het menu te staan in luxe restaurants in de grote steden. Sindsdien is sushi langzaam uitgegroeid tot het populaire gerecht dat het vandaag de dag is.
In 2022 waren er zo’n 10.000 Nederlanders met een Japanse achtergrond. Japanse migranten kwamen en komen vooral als kenniswerkers naar Nederland in de afgelopen decennia. In de jaren ‘80 en ‘90 streken veel Japanners neer in Amstelveen om te werken voor Japanse bedrijven in en rond Amsterdam.
Bronnen:
The Mysteries of Sushi - Part 2: Fast Food | TimeOutTokyo | Tokyo Business Today | All the news you need to know about Japan (archive.org)
https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5261850/aantal-sushi-zaken-nederland-gestegen-japans-traditioneel-recept
https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5261850/aantal-sushi-zaken-nederland-gestegen-japans-traditioneel-recept
https://www.buurvrouwamsterdam.nl/31-jaar-sushi-in-nederland-wat-is-er-veranderd/
Beeld header:
via Stadsarchief Amsterdam
Eigenaar van Marokkaans Mediterraans restaurant Casa Ummi
Eigenaar van Chico's Place en Chico Drive
Chef bij Korean Streetfood bar Hongdae
Chefs en eigenaren van Italiaanse traiteur That's Amore
Chef en eigenaar van izakaya De Japanner
Japanse delicatesse met een Nederlands visje
Een traditionele lamscouscous, voor de slow cooker
Niet alleen na een avondje stappen, maar ook lekker om thuis zelf te maken
Zo maak je thuis de heerlijke pasta saus volgens Saro en Simonetta's familierecept
Een koreaanse klassieker met een twist