Ontmoet de chefs Verhalen achter de gerechten Recepten van de chefs

Aziza Al Bochtri

Naam

Aziza Al Bochtri

Leeftijd

46

Naam restaurant 

Casa Ummi, Marokaans-Mediterraans restaurant in Veenendaal

Aziza jeugd3

Wat kun je vertellen over je achtergrond? 
Ik ben geboren in Temsamane, een stadje in het noorden van Marokko. In de jaren ‘60 is mijn vader op jonge leeftijd als gastarbeider naar Nederland gekomen. Eerst ging hij naar Frankrijk, daarna naar Nederland. Hij heeft tot aan zijn pensioen als spoorwegbouwer gewerkt. Mijn moeder, broers en zussen en ik zijn in 1984 naar Nederland gekomen. 

Voel je je thuis in Nederland? 
Jazeker. Eerst voelde ik me ook Utrechtse, en nu sinds een aantal jaren ben ik een Veenendaalse. 

20231201 IOM Chef en Gerechten 3537

Wanneer wist je dat je iets in de horeca wilde doen?
Dat is pas twee jaar geleden concreet geworden, maar ik heb er al wel langer over nagedacht. De Marokkaanse keuken ligt heel dicht bij me, het is de keuken die ik al mijn hele leven ken. Echt Marokkaans eten vind je niet vaak in Nederland, restaurants zijn meer Oost-Mediterraans. Marokkaanse Nederlanders kunnen hun favoriete eten dus niet vaak buiten de deur eten. Ook vond ik dat meer mensen er kennis mee moeten maken. Ik wilde heel graag authentiek eten op de kaart zetten. Dat is volgens mij best goed gelukt, ik ben heel trots op wat we in ons restaurant serveren. 

Wie heeft jou leren koken?
Mijn moeder uiteraard. Koken heb ik van huis uit meegekregen. Bij ons thuis werd er altijd gekookt, er werd niets kant en klaar of half-voorbereid gekocht. Ook couscous werd altijd al vanaf scratch gemaakt. Langzaam veranderde dat. Nu wordt er vaker gedroogde couscous gebruikt, maar er wordt nog altijd veel tijd en liefde in de bereiding gestoken. 

Wat vind je leuk aan een restaurant hebben? 
Het contact met de mensen! Een tijdje geleden kwamen er twee dames uit Arnhem langs. Ze waren ooit op vakantie geweest in Marrakesh en hadden daar kip bestilla gegeten. Ze waren heel specifiek op zoek naar dat gerechtje. En dat staat hier op de kaart. Na afloop vertelden ze dat het voor hen voelde alsof ze weer heel even terug waren in Marrakesh. Dat is toch echt leuk? 

20231201 IOM Chef en Gerechten 3513

Is eten uit Marokko hier in Nederland anders dan in Marokko?
De traditionele Marokkaanse keuken is anders dan wat we hier eten. Maar je moet ook rekening houden met de verschillende generaties. Eten evolueert constant en Marokkaanse Nederlanders passen ‘traditionele’ gerechten aan naar wat ze nu lekker vinden. Hun smaak wordt beïnvloed door wat ze hier eten. Daarnaast is ‘tijd’ een belangrijke factor. In Nederland hebben de meeste mensen geen tijd meer om urenlang in de keuken te staan. Velen kiezen voor snelle maaltijden of halfbereide producten.

Neem onze kip bestilla bijvoorbeeld, waar ik het eerder over had. Traditioneel wordt dit gerecht van een hele kip gemaakt en het is het lekkerst als je al het vlees ervan gebruikt. Vanwege het gemak zijn er ook mensen die een stukje kipfilet gebruiken. Ik vind dat droog, maar het is een populaire keuze voor mensen die niet van vet houden en kiezen voor gemak. 

Wat vind je zelf lekker om te eten? 
Couscous vind ik altijd echt heel lekker. Dat is een gerecht waar ik graag tijd en energie in stop. Couscous maken en eten is ook een happening. Er zit een bepaalde zegen in. Het leuke eraan is dat je het altijd met meerdere mensen eet. Je serveert het op een groot bord, en iedereen tast toe. 

Wat is voor jou ‘typisch Nederlands’ eten?
Meer nog dan bepaalde gerechten, vind ik het bijzonder dat men in Nederland alles met een strakke volgorde eet. Soepje vooraf, hoofdgerecht en dan een toetje. In de Marokkaanse keuken zet je verschillende gerechten gewoon op tafel als ze klaar zijn. Je eet waar je zin in hebt. 

En als je vraagt wat ik lekker vind: boerenkool, hutspot of stamppot. Het probleem is echter dat niemand anders bij mij thuis dit lekker vindt. Wat wel altijd een succes is: een AVG’tje, bestaande uit aardappel, vlees en groenten. Dat komt wel goed uit, want het is niet heel bewerkelijk en je kunt het snel na het werk maken.

20231201 IOM Chef en Gerechten 3568