Het is een favoriet onder Nederlandse pastaliefhebbers, maar zoals we het hier kennen, zul je het niet snel vinden in Italië. Spaghetti bolognese is, anders dan de naam doet vermoeden, een gerecht dat zich buiten het Zuid-Europese land heeft ontwikkeld. Over de exacte oorsprong bestaat discussie, maar het is waarschijnlijk dat spaghetti bolognese ontstond binnen Zuid-Italiaanse migrantengemeenschappen in de VS in het begin van de 20e eeuw.
Bolognese is wel degelijk een saus uit de Italiaanse stad Bologna. Pasta bolognese is een gerecht dat in Italïe wordt gegeten, maar daar wordt het gegeten met tagliatelle, nooit met spaghetti. Toen de burgemeester van Bologna een uithangbord zag bij een restaurant in Londen voor spaghetti bolognese, tweette hij ludiek dat dit 'fake news’ was.
Migratie van Italianen naar Nederland is al eeuwenoud. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er vooral veel arbeidsmigranten vanuit Italië om de arbeidstekorten hier te vullen. Twee bilaterale wervingsverdragen tussen Italië en Nederland uit 1948 en 1960 maakten dit mogelijk. Met de ontwikkeling van de Europese Gemeenschap werd het vrij verkeer tussen EEG-landen nog makkelijker. Hierdoor zijn er over de jaren veel Italianen vanuit het Zuiden overgekomen om hier een nieuw leven te beginnen.
Bronnen:
https://www.thelocal.it/20160914/the-truth-about-spaghetti-bolognese-ragu-pasta
https://x.com/virginiomerola/status/1100041420772118528?s=20
Beeld header:
Robert Scheers, 1982
Eigenaar van Marokkaans Mediterraans restaurant Casa Ummi
Eigenaar van Chico's Place en Chico Drive
Chef bij Korean Streetfood bar Hongdae
Chefs en eigenaren van Italiaanse traiteur That's Amore
Chef en eigenaar van izakaya De Japanner
Zo maak je thuis de heerlijke pasta saus volgens Saro en Simonetta's familierecept
Een traditionele lamscouscous, voor de slow cooker
Niet alleen na een avondje stappen, maar ook lekker om thuis zelf te maken
Een koreaanse klassieker met een twist
Japanse delicatesse met een Nederlands visje