Ontmoet de chefs Verhalen achter de gerechten Recepten van de chefs

Brachten de Italianen ook echt pasta bolognese mee?

Spaghetti bolognese

Het is een favoriet onder Nederlandse pastaliefhebbers, maar zoals we het hier kennen, zul je het niet snel vinden in Italië. Spaghetti bolognese is, anders dan de naam doet vermoeden, een gerecht dat zich buiten het Zuid-Europese land heeft ontwikkeld. Over de exacte oorsprong bestaat discussie, maar het is waarschijnlijk dat spaghetti bolognese ontstond binnen Zuid-Italiaanse migrantengemeenschappen in de VS in het begin van de 20e eeuw.

Spaghetti bolognese Italiaans?

Bolognese is wel degelijk een saus uit de Italiaanse stad Bologna. Pasta bolognese is een gerecht dat in Italïe wordt gegeten, maar daar wordt het gegeten met tagliatelle, nooit met spaghetti. Toen de burgemeester van Bologna een uithangbord zag bij een restaurant in Londen voor spaghetti bolognese, tweette hij ludiek dat dit 'fake news’ was.

Migratie vanuit Italië

Migratie van Italianen naar Nederland is al eeuwenoud. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er vooral veel arbeidsmigranten vanuit Italië om de arbeidstekorten hier te vullen. Twee bilaterale wervingsverdragen tussen Italië en Nederland uit 1948 en 1960 maakten dit mogelijk. Met de ontwikkeling van de Europese Gemeenschap werd het vrij verkeer tussen EEG-landen nog makkelijker. Hierdoor zijn er over de jaren veel Italianen vanuit het Zuiden overgekomen om hier een nieuw leven te beginnen.  

Italiaanse bakkerij utrecht Fotograaf: D.C. Goosen, 2006
Italiaans ijsalon Utrecht Fotodienst HUA via Het Utrechts Archief