Ontmoet de chefs Verhalen achter de gerechten Recepten van de chefs

Bolognese saus

Instructies

We vroegen aan chef Simonetta Pulvirenti en haar man Saro van traiteur That’s Amore in Den Haag om een van hun signature dishes met ons te delen. Voor de allergrootste geheimen, zoals een heerlijke pasta met truffel en champignon-saus, zal je zelf naar Den Haag moeten. Maar ze delen graag hun versie van de Bolognese saus met ons. 

Voorbereiding

Pel de ui en snij in fijne snippers. Spoel de selder en snij het loof weg. Snij de stengels eerst overlangs in repen en vervolgens in heel kleine stukjes. Schil de wortel en snij hem in stukjes, net zoals je met de selder deed.

Bind een bouquet garni samen van laurierblad.

Bereiding

Zet een ruime pan op een matig vuur. Schenk er wat olijfolie in. Doe het rundergehakt in de pot en roer. Voeg daar een snuifje zout. Het vlees zal wellicht een beetje vocht verliezen. Laat het vocht verdampen. Daarna begint het gehakt te bakken. Laat het bakken tot het mooi bruin kleurt. Schep het kruimelig gebakken rundergehakt uit de pot. 

Zet het vlees even opzij en schenk een beetje extra olijfolie in de pot. Doe de fijngesneden groenten in de pot: uisnippers, stukjes selder en wortel. Zet het vuur matig tot stevig, en roer af en toe. 

Voeg na enkele minuten het gebakken vlees opnieuw toe. Leg je bouquet garni van laurier erbij. Schenk vervolgens de wijn in de pan en laat de alcohol verdampen. Doe de ingeblikte tomatenstukjes in de pot, gevolgd door de passata. Kruid de saus met peper van de molen en een snufje zout. Laat de vleessaus minstens 1,5 uur pruttelen. 3 uur is nog beter.

(voor 4 personen) 

500 g rundergehakt 

wortel 

2 stengels selder 

1 ui

3 blaadjes laurier 

600 g tomatenstukjes (blik) 

2 dl passata 

3 dl rode wijn 

olijfolie 

zout 

peper