Babi pangang is een favoriet onder genieters van de Chinees-Indische keuken in Nederland. Sinds 2021 is het gerecht zelfs onderdeel van het Nederlandse Immateriële Erfgoed. Babi is Indonesisch voor varken, pangang betekent geroosterd.
Babi pangang was rond 1900 een populair gerecht onder Chinezen, Nederlanders en het Batak-volk in Indonesië. Chinezen hebben een lange geschiedenis van migratie in Indonesië en hebben veel van hun keuken en cultuur meegenomen.
Indonesië was ooit een kolonie van Nederland onder de naam Nederlands-Indië. De periode van koloniale overheersing en de daaropvolgende onafhankelijkheid heeft aanzienlijke invloed gehad op migratie.
Veel Indo-Chinezen waren werkzaam in de handel tussen Europa en Indonesië. Aan het begin van de vorige eeuw vestigden veel Indo-Chinezen zich in Nederland. Zij waren werkzaam in de scheepvaart op de Nederlandse havens van Amsterdam en Rotterdam.
Het eerste Chinese eethuis werd al in 1922 opgericht in Rotterdam. Chinees-Indische restaurants werden pas echt populair vanaf de jaren ’60. Na de onafhankelijkheid van Indonesië kwamen meer Indo-Chinezen naar Nederland en groeide het aantal zogenaamde “Chin. Ind. Spec. Restaurants” snel. Babi pangang heeft zich toen ontwikkeld tot een hele andere versie dan die in Indonesië. De kenmerkende rood-oranje saus, een zoetzure combinatie op basis van gember en tomaat is ook eigenlijk typisch Nederlands. Het is echter geen Nederlandse uitvinding: de eerste vermelding van de saus stamt namelijk al uit 1933, jaren voordat het gerecht in Nederland aangepast werd.
Deze Chinees-Indische restaurants waren een reactie op de groeiende vraag naar Indisch eten en weerspiegelden de mengelmoes van eetgewoonten in Nederland. De vermenging van culinaire tradities leidde tot een uniek 'vernederlandst' oosters keukenaanbod, dat tot op de dag van vandaag nog steeds te vinden is binnen de Nederlandse horeca, ook al neemt de populariteit van de Chinees-Indische restaurants wellicht af.
Bronnen
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/zo-gaan-we-de-teloorgang-van-de-babi-pangang-stoppen/
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/zo-gaan-we-de-teloorgang-van-de-babi-pangang-stoppen/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/op-zoek-naar-het-verhaal-achter-het-bekende-groene-olieblik-van-levo~bc1365c6/
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-geschiedenis-van-de-afhaalchinees-in-nederland
Beeld header:
J.M. Arsath Ro'is via Stadsarchief Amsterdam
Eigenaar van Marokkaans Mediterraans restaurant Casa Ummi
Eigenaar van Chico's Place en Chico Drive
Chef bij Korean Streetfood bar Hongdae
Chefs en eigenaren van Italiaanse traiteur That's Amore
Chef en eigenaar van izakaya De Japanner
Een koreaanse klassieker met een twist
Een traditionele lamscouscous, voor de slow cooker
Niet alleen na een avondje stappen, maar ook lekker om thuis zelf te maken
Zo maak je thuis de heerlijke pasta saus volgens Saro en Simonetta's familierecept
Japanse delicatesse met een Nederlands visje