Fan Zheng
33 jaar
Hongdae Amsterdam, een Koreaanse Streetfood Bar in het centrum van Amsterdam
Kun je iets vertellen over je achtergrond?
Net als mijn ouders, ben ik in Guangdong, China geboren. Op 21 jarige leeftijd ben ik naar Nederland gekomen, in maart 2010.
Waarom ben je toen naar Nederland gekomen?
Ik ben alleen naar Nederland vertrokken, mijn ouders wonen nog in China. Via familie kende ik iemand hier. Mijn doel was om on the job het vak koken te leren en iets voor mezelf te beginnen.
Voel je je thuis in Nederland?
Ja hoor, Nederland voelt inmiddels best wel als thuis. Ik kan me niet inbeelden om weer in China te wonen en werken. Misschien later als ik met pensioen ben.
Wanneer wist je dat je chef wilde worden?
Dat heb ik eigenlijk altijd al geweten. Van jongs af aan hou ik erg van koken, al sinds ik als kind m’n moeder in de keuken hielp.
Heeft zij jou ook leren koken?
Ja, eigenlijk wel. Ze heeft mij veel recepten vanuit huis meegegeven, maar de fijne kneepjes heb ik hier in Nederland geleerd bij mijn vorige werkgever.
Wat vind je leuk aan chef zijn?
Als je er tijd in stopt en kookt met passie, dan proef je dat. Ze zeggen toch: “liefde gaat door de maag”? Het doet me goed als mensen mijn gerechten lekker vinden.
Is de Chinese keuken hier in Nederland anders dan in China?
Er is een duidelijk verschil tussen de Chinese gerechten die je in Nederland bij Chinese restaurants vindt en authentiek Chinees eten in China. In Nederland zijn de Chinese gerechten vaak Chinees-Indisch. Neem babi pangang, dit is een gerecht dat in China zelf eigenlijk niet bestaat.
Wat vind je ervan dat eten uit China in Nederland anders is dan in China?
Het is prachtig dat er toen iemand zo geniaal was om bepaalde Chinese gerechten zó te bereiden, dat de kieskeurige Nederlander ze ging omarmen.
Wat vind je zelf lekker om te eten?
Het liefst eet ik Chinees eten, vooral de Kantonese keuken.
Wat is voor jou ‘typisch Nederlands’ eten?
Boerenkoolstamppot!
Welke andere keuken vind je lekker om te eten?
De Koreaanse keuken heeft mijn hart veroverd. Dat is ook wat ik hier bij Hongdae vooral kook.
Een koreaanse klassieker met een twist
Een traditionele lamscouscous, voor de slow cooker
Niet alleen na een avondje stappen, maar ook lekker om thuis zelf te maken
Zo maak je thuis de heerlijke pasta saus volgens Saro en Simonetta's familierecept
Japanse delicatesse met een Nederlands visje