Zoals Aziza Al Bochtri van restaurant Casa Ummi in haar interview vertelde, maakt ze graag tijd om couscous te maken. In hun restaurant staat het standaard op vrijdag op het menu, omdat vooral gezinnen en grotere groepen het dan komen eten. Hieronder geeft ze haar recept voor een authentieke lamscouscous.
De couscous met 1 el zout en 3 el zonnebloem olie mengen met de garde of houten lepel.
Giet hier 400 ml kokend water overheen, dek af en laat het staan totdat het water volledig opgenomen is.
Maak de couscous korrels los met de garde of traditioneel met je handen. Laat het rusten en ga ondertussen aan de slag met het vlees en de groenten.
Braad het vlees aan in een pan met de fijngesnipperde uien. Voeg kruiden, zout en het water toe en laat het op middelmatige vuurtje 60 minuten pruttelen.
Voeg na 60 minuten de winterpeen toe, laat dit 10 minuten meekoken en voeg vervolgens de pompoen, meiraap en witte kool toe. Voeg na nog eens 10 minuten de courgette toe en laat deze nog 15 minuten meekoken.
Terug naar de couscous korrels. Deze zijn inmiddels afgekoeld en kunnen in de stoompan 10 minuten gestoomd worden.
Na 10 minuten de couscous uit de stoompan terug in de kom scheppen, licht besprenkelen met 50 ml koud water. Korrels goed losmaken en iets laten afkoelen. Daarna mag de couscous voor het opdienen nog eens 10 minuten gestoomd worden.
Couscous korrels in een diepe schaal opscheppen.
Versier deze met de groenten rondom en het vlees in het midden en eindig als laatste met de kikkererwten bovenop.
Eet smakelijk!
4 stukken lamsvlees met bot
1/2 kilo couscous
1 courgette gesneden in 4 gelijke stukken
Halve flespompoen (gesneden in 4 gelijke stukken)
1 meiraap
1/4 witte kool
1 winterpeen (gesneden in 4 gelijke stukken)
Kikkererwten
15 g zout
Klein bosje verse koriander
Klein bosje verse peterselie
4 el zonnebloemolie
1 el olijfolie
1/2 el curcuma
1 el gemberpoeder
1/4 el zwarte peper
1 el ras el hanout
3 draadjes saffraan