Eyyub Uyar. Maar iedereen noemt me Chico.
49
Chico’s place, Chico's Pizza en Pide, en Chico's Drive, de eerste döner kebab drive thru van Nederland.
Kun je iets vertellen over je achtergrond?
Ik ben geboren in Arnhem, maar mijn ouders zijn allebei Turks. Zij zijn in 1968 naar Nederland gekomen.
Waarom kwamen zij toen naar Nederland?
Zij behoorden tot de eerste gastarbeiders die vanuit Turkije naar Nederland kwamen. Mijn vader werkte bij de NS en was ook imam in de moskee. Hij is zich daar later volledig op gaan focussen.
Voel je je thuis in Nederland?
Noem me maar eerder een echte Arnhemmer. Dit is de stad die ik het beste ken. Als je hier geboren bent en leeft, groei je mee met de stad. Vooral dankzij de horeca heb ik heel veel verschillende mensen en culturen leren kennen.
Wanneer wist je dat je chef wilde worden?
Op mijn 16e kreeg ik mijn eerste baantje in de horeca, als afwasser. Rond mijn 20e kwam ik terecht bij een dönerzaak. Daar ben ik doorgegroeid en heb ik ook mijn bijnaam gekregen. Mijn eerste onderneming heb ik in 2010 geopend. Na drie jaar heb ik ook de pizzeria ernaast geopend. Mijn droom was om een kebab drive thru te starten. Die is in 2020 werkelijkheid geworden. Het is de eerste in Nederland en is ook echt een succes geworden.
Wie heeft jou leren koken?
De chefs met wie ik gewerkt heb. Vooral de eerste waarmee ik begonnen ben. Later ben ik zelf steeds op zoek gegaan naar nieuwe uitdagingen en ideeën.
Wat vind je leuk aan chef zijn?
Horeca is voor mij altijd aantrekkelijk geweest. Ik vind het leuk om met mensen te praten en ze te helpen. De zaak is ons tweede huis.
Is de Turkse keuken hier in Nederland anders dan in Turkije?
In Turkije eten ze heel vaak buiten de deur, de hele dag door. Dat heb je niet zo in Nederland.
Wat vind je ervan dat eten uit Turkije in Nederland anders is dan in Turkije?
Je hebt bepaalde gerechten in Turkije waar mensen daar de deur voor platlopen, maar die in Nederland niet goed aanslaan. In Nederland willen mensen vooral cafetaria snacks, omdat Turks eten vaak met de snackbar wordt geassocieerd. We hebben wel eens geprobeerd om de rijkere, huisgemaakte gerechten uit Turkije te serveren, maar daar zijn we mee gestopt, dat was geen succes.
Wat vind je zelf lekker om te eten?
Ik ben opgegroeid met döner en broodjes. Die eet ik nog steeds heel graag.
Wat is voor jou ‘typisch Nederlands’ eten?
Patat en de snackbar. Andere Nederlandse gerechten ken ik niet zo goed, die eet ik niet vaak.
Welke andere keuken vind je lekker om te eten?
Met een paar horecazaken is het altijd druk, dus ik heb weinig tijd om buiten de deur te eten. Maar laatst heb ik hier om de hoek bij een wokrestaurant gegeten, dat was erg lekker. Ook houd ik van Indisch eten.
Niet alleen na een avondje stappen, maar ook lekker om thuis zelf te maken
Een traditionele lamscouscous, voor de slow cooker
Zo maak je thuis de heerlijke pasta saus volgens Saro en Simonetta's familierecept
Een koreaanse klassieker met een twist
Japanse delicatesse met een Nederlands visje